Het feest Kerstmis

De jaarlijks terugkerende traditie kerst staat bekend als een zeer belangrijk christelijk feest binnen het christelijk kerkelijk jaar. Toch weten vele mensen niet exact wat er gevierd wordt met kerstmis en weten deze niet waar de festiviteiten feitelijk vandaan komen. Voor het gros zijn de kerstdagen een gebeurtenis van samen zijn, gezelligheid en lekker eten, maar van oudsher vieren we de geboorte van Jezus-Christus. Ondanks dat Pasen theologisch gezien een veel belangrijkere viering is, wordt het kerstfeest in het Westen veel meer gevierd.

Wat doen we met de kerstdagen?

Voor de West-Europeanen bestaat de kerstmis uit 3 dagen te beginnen met kerstavond. Vervolgens volgt op 25 december de eerste kerstdag en op 26 december wordt afgesloten met de tweede kerstdag. Deze dagen staan in het teken van samenzijn, samen zijn met familie en vrienden vaak in de vorm van uitgebreid eten en drinken. Ondanks dat de kerst zich in grote mate geseculariseerd heeft van de kerk, wordt de kerk toch het meest bezocht met de kerstmis. Ook houden deze dagen monarchen en staatshoofden kersttoespraken. In de Sint-Pietersbasiliek in Rome houdt de Paus een toespraak waarbij hij iedereen een prettige kerst wenst in meer dan 60 verschillende talen.

Tradities met kerst

Terugkerende tradities met de kerstdagen zijn de kerstster, de kerststal en de kerstboom. Deze maken onderdeel uit van de compleet versierde huizen door de mensen. De kerstster staat symbool voor het aangeven van de plek waar de Koning der Joden geboren zou zijn. De kerststal koppelt terug op de geboorteplaats van Jezus-Christus, er was geen plaats in de herberg en zo werd hij geboren in een stal waar hij in een kribbe werd geplaatst. Waar de kerstboom exact vandaan komt blijft een raadsel, wel is deze in vele huishoudens terug te zien en staat deze symbool voor de kerst. Ook worden vaak de cadeautjes, die uitgedeeld worden met kerstmis, onder de kerstboom neergelegd.

Artikelen

Het ontstaan van kerstmis

Categorie: Het+feest+Kerstmis / 01-05-2013 15:32

De Germanen vierden rond december hun eigen midwinter- of julfeesten. Deze duurden precies dertien dagen en twaalf nachten en werden gevierd van 24 december tot 6 januari. De Germanen aten en dronken dan bijzonder veel en maakten uitvoerig veel lawaai. Deze midwinterfeesten waren dan ook bedoeld om boze geesten weg te jagen. Vreugdevuren werd

Lees meer...

Kerstmarkten

Categorie: Het+feest+Kerstmis / 24-12-2012 11:31

Wil je schitterende kerstmarkten bezoeken en genieten van de gemoedelijke kerstsfeer die hier heerst. De kerstmarkten kunnen gevonden worden door het hele land, maar het is natuurlijk ook mogelijk om er voor te kiezen om een kerstmarkt in het buitenland te bezoeken. Het land in Europa dat zich het meeste versiert tijdens de kerstdagen is Duit

Lees meer...